10 sept. 2009 Actie tegen het kraakverbod rond de tweede kamer

Spandoekenactie tegen het kraakverbod.

“Wonen is een grondrecht, leegstand niet”, kopt het spandoek dat aan een leegstaand pand tegenover de Tweede Kamer is verschenen. En ook op het eiland in de hofvijver is een spandoek te zien. Nota bene op de dag dat het kraakverbod in de Tweede Kamer wordt besproken. “Deze spandoeken zijn bedoeld als aftrap voor een landelijke spandoekenactie, om zo de absurditeit van een eventueel kraakverbod aan de kaak te stellen”, aldus één van de initiatiefnemers.

Spandoek op het eiland in de hofvijver
Spandoek op het eiland in de hofvijver

Het wetsvoorstel “Kraken en leegstand”, dat is ingediend door kamerleden Ten Hoopen, Slob en Van der Burg zou kraken moeten verbieden. Het wordt vandaag in de Tweede Kamer besproken. Tegelijkertijd is woningnood en leegstand nog steeds een actueel probleem. Wachtlijsten zijn enorm lang, en er zijn vele woningzoekenden. Betaalbare woonruimte blijft een schaars goed in Nederland. Toch achten de initiatiefnemers het kraakverbod als een urgenter onderwerp dan de woningnood. Daarbij wordt voorbijgegaan aan het feit dat kraken niet zal stoppen zolang er nog woningnood is.

Met deze spandoekenactie willen de krakers aandacht vragen voor het kraakverbod. Tevens is het de aftrap van een landelijke spandoekenactie. In de komende dagen zullen er aan honderden kraakpanden in het hele land spandoeken verschijnen. Ook zullen de gelegaliseerde panden, zoals Tivoli, Paradiso en de Melkweg gevraagd worden een geel spandoek met de tekst “Mede mogelijk gemaakt door de kraakbeweging” op te hangen. Want de traditie van kraken in Nederland heeft niet alleen talloze mensen aan woonruimte geholpen, ook zijn er tientallen sociale initiatieven zoals eetcafés, poppodia en weggeefwinkels uit voortgekomen.

“We hopen op deze manier aandacht te vragen voor de gevolgen van een kraakverbod want het zal hoe dan ook betekenen dat er mensen op straat komen te staan, en het woningtekort groter wordt”, aldus kraker Sophie. “Het is natuurlijk bizar dat de regering zegt dat kraken overbodig is, terwijl de leegstand tegenover hen overduidelijk is.”
Deze spandoekenactie zal slechts één van de acties zijn die er omtrent het kraakverbod plaats gaat vinden. Zo is er afgelopen dinsdag ook al een petitie aangeboden aan de kamerleden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: