Persbericht: Avondklok voor demonstranten

Den Haag, 4 november 2010,

De voor aanstaande zondag 7 november aangekondigde demonstratie in Den Haag tegen het kraakverbod heeft op het laatste moment te maken gekregen met nieuwe regels van de burgemeester.

Krakers organiseren een demonstratie tegen het kraakverbod, dat per 1 oktober alle krakers crimineel verklaard heeft. Omdat met het kraakverbod de woningnood niet wordt opgelost en leegstand, speculanten en huisjesmelkers ongemoeid worden gelaten zien de krakers zich genoodzaakt hun stem te laten horen en de straat op te gaan.

Middels duizenden posters en flyers is opgeroepen om vanaf 17.00 uur te verzamelen op het Kerkplein in Den Haag. De politie en de burgemeester, ruim van te voren op de hoogte van dit protest, heeft echter plotseling een avondklok voor demonstraties ingesteld. Vier dagen voor het protest wordt de organisatie geïnformeerd dat er ’s avonds geen demonstratieve optocht plaats mag vinden.

Gemeente en politie geven op deze manier te kennen dat demonstreren blijkbaar alleen mag tussen 9 en 5. Dit is volgens de organisatie een ernstige inbreuk op het demonstratierecht. Door het niet tijdig kenbaar maken van de beperkingen stuurt de gemeente doelbewust af op het frustreren van demonstraties.

Ook trad de politie in de aanloop naar de demonstratie intimiderend op door posters en flyers in beslag te nemen en met huisbezoeken bij mensen die ze verdachten van connecties met krakers.

Al in 2007 werd de gemeente Den Haag op de vingers getikt door de ombudsman, die een kritisch rapport publiceerde over de inperking van het demonstratierecht in Den Haag. Anno 2010 lijkt er nog niet veel verbeterd. Steeds vaker worden locaties voor betogingen verboden en wordt buitenproportioneel veel politiematerieel ingezet. De stad van Recht en Vrede is in onze ogen niet gastvrij voor demonstranten en organisatoren worden onderworpen aan de willekeur van gemeente en politie.

De demonstratie tegen het kraakverbod en de woningnood zal op zondag 7 november gewoon doorgang vinden. We beraden ons nog op juridische stappen en zullen vrijdagmiddag met aanvullende informatie komen.

Comité Woonrecht Den Haag

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: