Actieweekend rond kraakverbod in Den Haag afgesloten

In Den Haag is zondagmiddag 7 november door in totaal 300 mensen gedemonstreerd tegen het kraakverbod, wat per 1 oktober is ingegaan.

Om 14.30 uur vertrok een stoet van bijna 200 krakers en sympathisanten vanaf het Kerkplein voor een demonstratie door Den Haag. Gedurende de tocht groeide de groep aan tot ruim 500 demonstranten. De route voerde via de Prinsegracht naar het Buitenom, waar gisteren een braakliggend terrein van de voormalige Blauwe Aanslag was bezet. Vanaf het Buitenom voerde de stoet door de Schilderswijk en de Stationsbuurt -waar veel huur- en woningbouwproblemen zijn- weer terug naar het centrum. Leuzen werden gescandeerd, spandoeken meegenomen en veel demonstranten waren geschminkt en vrolijk verkleed. Vanaf een meerijdende geluidswagen speelden bands.

Rond 17.00 uur arriveerde de stoet weer op het Kerkplein bij de Grote Kerk waar gedanst kon worden op muziek van een soundsystem, een band en waar toespraken te horen waren. Ook was er een mobiele keuken met eten voor de demonstranten. De manifestatie was om 18.30 uur afgelopen.

De demonstratie was strijdbaar en zeer geslaagd. De politie was weer massaal aanwezig en provoceerde voortdurend door mensen op te jagen, te beledigen, uit te schelden en af en toe zinloos geweld te gebruiken. Ook het levensgevaarlijke gebruik van paarden door de politie leidde tot hachelijke situaties. De demonstranten hebben zich door het opgefokte gedrag van de politie niet laten provoceren en hun feestje op straat niet laten verpesten.

Al met al ziet de organisatie terug op een zeer geslaagd actieweekend. De strijd tegen het kraakverbod en veel andere misstanden op het gebied van huisvesting heeft door de acties veel aandacht gekregen. Den Haag kampt met 400.000 m2 kantorenleegstand, 450 leegstaande winkels, 11.000 leegstaande woningen, tientallen braakliggende terreinen, groeiende dakloosheid, afname van betaalbare huurwoningen, stijgende woonlasten, grote kamernood voor studenten en een groot tekort aan sociaal-culturele vrijplaatsen. En dan kraken verbieden? Ze lijken wel gek.

De strijd gaat door ook in Den Haag

Comite Woonrecht Den Haag

In solidariteit met alle bedreigde kraakpanden en woningzoekenden in Nederland. Zo zal woensdag de eerste ontruimingsronde sinds de invoering van het kraakverbod plaatsvinden in Amsterdam. Wij roepen iedereen op mee te doen aan de acties de komende dagen in Amsterdam.

Media:

Posthoorn: http://www.deweekkrant.nl/artikel/2010/november/07/kraakdemonstratie_rustig_verlopen

District 8: http://district8.net/demonstratie-in-den-haag-tegen-kraakverbod-goed-verlopen.html

RTVWest: http://www.westonline.nl/nieuwsitem/45800

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: